Logo480WEBSSFLogo480WEBDSF

Indvielse af Kongeåstien

 

Onsdag d. 10 juni blev en del af Kongeåstien indviet ved Jedsted, der blev holdt en tale af en af initiativtagerne Viggo Petersen samt ved Kongeåsammenslutningens formand Simon Simonsen.

Her er der et par stemningsbilleder fra Indvielsen og ved siden af kan i læse Simon's tale.

 

Tale ved indvielse af Kongeåstien i Jedsted 10. juni 2015.

Det er med stor glæde, at jeg på vegne af Kongeå Sammenslutningen af sportsfiskere kan ønske os alle tillykke med indvielsen af Kongeåstien.

 

Vi er mange, der har gået og nydt de skønne omgivelser langs Kongeåen i årevis, og med stien bliver der nu åbnet for, at mange flere kan få glæde af at færdes i en dejlig natur og i historiske omgivelser langs den gamle grænse fra 1864 – 1920, dog ikke lige her ved Jedsted.

 

Men historien dukker også frem på andre måder, når man færdes her. Den 18. april i år gik jeg tværs over en nysået mark på vej ned til Kongeåen, og pludselig fik jeg øje på denne her spydspids af flint, som lå på marken. Så er det man lige standser op og tænker: Nå, her gik de nok på jagt for 5000 år siden, og de har såmænd nok også fisket i åen dengang…

 

Hvis man bare går lidt stille og fisker ved åen, så er der rigtig mange naturoplevelser. To gange har jeg set en odder komme svømmende forbi mig, den flotte blå isfugl er kommet susende langs åen, kærhøgen og den røde glente, når der er slået græs på markerne. Og længere oppe mod Vejen kan man høre nattergalen på denne årstid, mens man går og fisker. Jeg håber, at mange af jer også kommer til at få den slags oplevelser, når I færdes ved åen. Det er et rigtig godt middel mod stress i hverdagen, og det giver, synes jeg, en meget vigtig forståelse af, hvordan naturen hænger sammen. Den natur, som vi alle er en del af, og som sætter rammerne for vores og for de næste generationers livsvilkår, og som vi derfor skal forvalte godt, mens vi er her.

 

I dag vil jeg gerne benytte anledningen til at rose bredejerne for et godt samarbejde gennem mange år, og jeg vil gerne sige tak, fordi I nu åbner for, at flere kan nyde turen ved Kongeåen.

 

 

Samarbejde og dialog er vigtig, også fx når de nye vandplaner skal udmøntes. Her havde vi en rigtig god proces sidste år i Vandrådet for Vadehavsområdet, hvor jeg sad med som repræsentant for sportsfiskerne. Det lykkedes med en god portion sund fornuft at lave en aftale, som alle, dvs. Landbrug og Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug, Dansk Aquakultur, Vandløbsfolk, men også Danmarks Naturfredningsforening, Ornitologerne, Friluftsrådet og vi sportsfiskere i fuld enighed bakker op om.

 

 

Der vil i de kommende år blive gennemført projekter i vandløbene ved Vadehavet for i alt 86 mio, heraf en del i Kongeåen og dens tilløb. Det vil gavne fiskebestanden, og endnu mere vigtigt: ingen bliver generet af projekterne, heller ikke landbruget. Det glæder mig meget, at vi kunne nå til fuld enighed på den måde.

 

Og nu er der så endelig, vil nogen nok sige, projekter på vej ved Jedsted Mølle, som inden for en overskuelig fremtid vil betyde, at vi får fri passage fx for laks, havørred og snæbel, når de skal op for at gyde, og den anden vej når smolten igen skal til havs for at vokse sig stor og tyk. Jeg siger tak til Esbjerg Kommune for den dialog, som vi fra Kongeåens Sammenslutning har med jer i den anledning.

Jeg vil også nævne, at vi sportsfiskere sammen med DTU Aqua laver bestandsanalyser på ørred, senest i 2013, og at vi hvert år udsætter 20000 stk lakseyngel i Kongeåen. Nogen af dem kommer forhåbentlig tilbage og gyder om nogle år, og så er det vigtigt, at de kan finde gode gydepladser med grus og rent vand.

 

Til slut vil jeg sige tak til lokalrådene og til Esbjerg og Vejen Kommune, som har søgt penge og lavet en kæmpe indsats. De har brugt rigtig mange timer på at få det her projekt realiseret.

 

Og så vil jeg sige velkommen til alle i vores foreninger, Sydvestjydsk Sportsfiskerforening og Vejen og Omegns Sportsfiskerforening, hvis I skulle få lyst til at fiske i åen. I kan blive medlemmer eller prøve med et dagkort, og bestyrelsen og de andre medlemmer er klar til at tage godt imod jer og hjælpe jer i gang.

 

 

Her bagefter er I meget velkommen til at få en snak med de lystfiskere, som går her ved åen. De kan fortælle en masse om grej og om fiskemetoder, og så kan de helt sikkert fortælle nogle rigtig gode historier om store fisk… De er her nemlig, kan jeg garantere, for også jeg har været heldig at få en laks i år fra Kongeåen.

 

Endnu engang tillykke til os alle her i dag med åbningen af Kongeåstien, og jeg håber, at rigtig mange får glæde af at færdes i den dejlige natur langs åen.

 

Simon Simonsen

Formand
Kongeåens Sammenslutning

20150610 170845

 

20150610 171409

 

 20150610 183820