Logo480WEBSSFLogo480WEBDSF

Vandplan rammer Jedsted Mølle Dambrug

Læs artiklen fra Jydske Vestkysten i sin fulde ordlyd herunder.

For at opfylde statens vandplan skal der fjernes en spærring i Kongeåen ved Jedsted Mølle Dambrug.

 

             

Dyrt, men nødvendigt, lyder det fra udvalgsformand.

 

GREDSTEDBRO: Dambruget Jedsted Mølle vil i år lægge grund til et større indgreb, når der                                           efter planen skal fjernes en spærring i Kongeåen ved netop dambruget.

Statens vandplan for 2009 til 2015 dikterer, at der skal udføres en række anlægsprojekter, herunder fjernelse af spærringer og åbning af rørlagte vandløb. Det er Esbjerg Kommune, der står for gennemføre arbejdet ved Jedsted Mølle Dambrug, og formand for bygge- og teknikudvalget Anders Kronborg (S) kalder både projektet for "dyrt" og "vigtigt".

Skjulte kildevæld

- Det er da et dyrt projekt, som render op i 5,6 millioner kroner. Men det er noget, vi skal. Både for at leve op til EU-reglerne og for at skabe en bedre natur og et bedre vandmiljø, siger Anders Kronborg.

For Jedsted Mølle Dambrug betyder det, at produktionen vil skulle sættes på hold, men det har den ikke skullet i den forundersøgelsesperiode, som nu er afsluttet. Det er derfor uvist, hvordan området opfører sig, når produktionen er ophørt. Der kan for eksempel fremkomme skjulte kildevæld, som efterfølgende skal håndteres for at holde nabolodsejere skadesløse.

Anders Kronborg ser frem til resultatet af indgrebet ved Jedsted Mølle Dambrug.

- Vi er jo en kommune med mange vandløb. Når du åbner rørstrækningner, kommer du til at se vandet bruse. Det er godt for øjet og også godt for vores natur. Så man kan sige, at det er en forbedring, der kommer mange til gavn, siger han.

Projektet skal vedligeholdes i mindst fem år, og ved forsømmelse kan EU kræve sit tilskud tilbagebetalt.

 Kilde: Jydske Vestkysten, 25 marts 2016
 Fakta
Staten refundererUdgifterne skal i første omgang betales af kommunen, men senere refunderes pengene fra staten.
  • Det er dog slet ikke sikkert, at kommunen kan få alle pengene retur, så det kan risikere at koste kommunen mellem 300.000 og 700.000 kroner.
  • Udgifterne vil blive betalt af kommunens vandløbsdrift.